Jak zrobić sok z malin bez sokowirówki

Możesz nie mieć sokowirówki, ale możesz zrobić pyszny domowy syrop malinowy bez maszyny. Potrzebujesz tylko dwóch składników: malin i cukru. Maliny możesz wycisnąć na patelni za pomocą worka do galaretki lub maty silikonowej. Możesz również przetrzeć maliny używając tłuczka do ziemniaków. Użycie sokowirówki znacznie przyspieszy i ułatwi ten proces.

Jeśli nie masz sokowirówki, możesz przecedzić puree używając sitka z siatką lub stożkowego sitka chinois. Jeśli chcesz, aby sok z malin był gładki i pozbawiony pestek, zetrzyj je drobno na tarce. Sitko chinois jest również dobrym wyborem, ponieważ możesz dodać trochę cukru lub soku z cytryny, aby dostosować słodycz napoju. Przecier możesz przechowywać w lodówce lub w piwnicy.

Oprócz pysznego smaku, sok malinowy ma również wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, owoc zawiera dużą ilość witaminy C i innych niezbędnych składników odżywczych. Na przykład 100-gramowa porcja świeżego soku malinowego zawiera 0,7 mg żelaza, 53 mg magnezu i 58 mg wapnia. Owoce zawierają również antocyjany, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi.

Po umyciu jagód przygotuj dużą miskę i ustaw ją nad miską. Gorące jagody przelej do durszlaka. Ustaw durszlak nad miską, upewniając się, że jest miejsce na odsączenie soku. Pozostaw odcedzony płyn na noc, a będzie on klarowny. Gdy jagody będą całkowicie chłodne, możesz użyć sokowirówki lub zamrozić sok w słoikach.

Po odcedzeniu soku z malin, należy go przetrzeć przez serek lub worek z sitkiem do galaretki. Miąższ można kompostować, wykorzystać do warzywnych pasztetów lub chlebów, a nawet wymieszać z serkiem śmietankowym. Sitko z siatką możesz regularnie przepłukiwać wodą. Jeśli masz metalowe sitko, możesz go również użyć, ale upewnij się, że siatka jest wystarczająco mała, aby zapobiec przechodzeniu nasion.

Sokowirówka działa poprzez wtłaczanie miąższu z owoców do wirującego ostrza. Miąższ jest usuwany, w wyniku czego powstaje sok, który jest rozcieńczony trzema do czterech części wody. Jeśli chcesz użyć swojego soku do zrobienia wina, powinieneś rozcieńczyć mieszaninę z wystarczającą ilością wody, aby zapobiec przypalaniu. Możesz również dodać do mieszanki liście mięty i melona. Jeszcze jedną opcją jest połączenie wiśni i liści mięty. W ten sposób powstanie pyszne połączenie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane