Dla tych z Was, którzy lubią szybkie posiłki, poniższy przepis na Jak zrobić szybkie guacamole załatwi sprawę. Chociaż guacamole najlepiej podawać od razu, można je przygotować z wyprzedzeniem. Możesz posiekać wszystkie składniki i przechowywać je w lodówce przez dzień lub dwa. Pamiętaj, aby przykryć je szczelnie folią plastikową, aby zapobiec brązowieniu. Ten przepis zamraża dobrze, ale straci niektóre z jego smaku, tekstury i konsystencji.
Zacznij od cięcia awokado na pół ze skórą na i odrzucając pit. Następnie dodaj opcjonalne składniki. Wymieszaj dobrze widelcem, aby uzyskać gładszą konsystencję. Użyj soku z limonki lub cytryny, aby zapobiec zbrązowieniu. Nie zapomnij dodać kilku szczypt soli czosnkowej, aby zapewnić guacamole odpowiedni smak. Dodaj kilka kropel soku z limonki lub cytryny, jeśli lubisz, gdy Twoje guacamole smakuje jak lato.
Podczas przechowywania guacamole, pamiętaj, aby przykryć je szczelnie folią plastikową. Jeśli to możliwe, użyj folii z minimalną ilością kieszeni powietrznych. Przechowuj guacamole w lodówce do 3 dni lub nawet dłużej, jeśli podajesz je od razu. Jeśli podajesz guacamole natychmiast po przygotowaniu, rozważ sparowanie go z gazowaną limonkową margaritą.
Po przetarciu awokado możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku. Możesz użyć robota kuchennego, molcajete lub blendera. Do swojego guacamole możesz dodać dodatkowe przyprawy, takie jak jalapeno, mielony kminek czy kolendra. Po kilku godzinach jest ono gotowe do podania. Tak długo, jak będziesz go trzymać w lodówce, już nigdy nie zabraknie ci guacamole!
Możesz dodać do swojego guacamole pokrojone pomidory, jeśli lubisz swoje guacamole na ostro. Możesz również użyć papryki jalapeno lub serrano zamiast jalapeno. Te dwie papryki mają różne poziomy ostrości, więc pamiętaj, aby je najpierw zmielić. Użyj papryki zgodnie z Twoją tolerancją na pikantne potrawy. Możesz również dodać trochę ostrego sosu, jeśli chcesz.
Aby zrobić dobre guacamole, będziesz potrzebować awokado, świeżego soku z limonki i kolendry. Możesz dodać pomidory lub cebulę, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne. Awokado jest dojrzałe, gdy robisz guacamole. Upewnij się, że pokroiłeś je na pół, wyjmij też pestkę. Kiedy są już przetarte, możesz dodać odrobinę soku z limonki, aby spowolnić proces utleniania. Jeśli masz resztki guacamole, upewnij się, że przechowujesz je w lodówce, ponieważ zbrązowieją, gdy zostaną pozostawione na zbyt długo.
Aby twoje guacamole było świeższe i smaczniejsze, użyj nieprzezroczystego naczynia. Kiedy przechowujesz guacamole w lodówce, nie zbrązowieje ze względu na obecność tlenu. Jeśli jednak planujesz przechowywać je dłużej niż jeden dzień, możesz je przechowywać w lodówce do 4 dni. Upewnij się, że przechowujesz ją prawidłowo, umieszczając ją w szczelnym pojemniku i przykrywając folią.
Podobne tematy