Jak zrobić przetwory w słoiku

Jak zrobić przetwory w słoiku można się dowiedzieć czytając poradnik kulinarny Food Network Magazine. Zawiera on wskazówki, jak zrobić domowe dżemy i galaretki. Ten przepis odblokowuje czwarty poziom umiejętności w rolnictwie. Produkuje również pikle i galaretki. Przetwory mogą być wysyłane za dopłatą i sprzedawane za taką samą lub wyższą cenę jak złota gwiazda. Po opanowaniu tego przepisu będziesz mógł wysyłać swoje produkty za znacznie wyższą cenę.

Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest wybór niereaktywnego słoika. Głęboki Stockpot czyni doskonały garnek do puszkowania. Umieść szmatę kuchenną lub okrągły stojak w dolnej części garnka przed puszkowaniem. Wybierz sprawdzony przepis i używaj świeżych produktów. Upewnij się, że usuniesz pęcherzyki powietrza przed uszczelnieniem słoika. Następnie uszczelnij słoiki za pomocą pokrywki.

Innym popularnym konserwantem owocowym jest galaretka. Powstają one z soków twardych owoców, takich jak jabłka czy winogrona. Są one znacznie łatwiejsze i bardziej ekonomiczne w wykonaniu niż galaretki. Wykonuje się je z całych owoców i mogą być gęste lub lekko puszyste. Należy pamiętać, że owoce przeznaczone na dżem nie są przejrzałe. Upewnij się, że wybierasz wysokiej jakości surowe owoce, które są w szczytowej dojrzałości.

Przed rozpoczęciem procesu puszkowania, musisz wypełnić swoje słoiki. Możesz użyć odkażonego lejka, aby wypełnić słoiki. Upewnij się, że wypełniasz słoiki dżemem, pozostawiając 1/2-calową przestrzeń między nimi. Upewnij się, że masz oko na słoiki podczas procesu przetwarzania i użyj niemetalicznej szpatułki, aby usunąć uwięzione pęcherzyki powietrza.

Po tym, jak dżem ostygnie, powinieneś usunąć go ze słoika. Umieść go na ręczniku kuchennym lub stojaku. Nie należy przechylać słoików. Po wystygnięciu dżemu, słoiki można przechowywać w spiżarni. Odpowiednio przechowywane, wytrzymają nawet do 18 miesięcy. Jeśli nie jesteś pewien, jaki jest najlepszy sposób przechowywania dżemów w lodówce, możesz również trzymać je w plastikowych torbach i przechowywać w zamrażarce.

Po wykonaniu przygotowań, będziesz potrzebował kąpieli wodnej. Napełnij najwyższy garnek wodą i doprowadź do wrzenia. Ostrożnie opuść słoiki do wody, pamiętając o użyciu gumowych szczypiec. Upewnij się, że poziom wody znajduje się co najmniej 2 cale nad pokrywkami, aby zapobiec ich przechyleniu. Po zakończeniu procesu gotowania pozostaw słoiki w kąpieli wodnej na co najmniej 10 minut lub do 20 minut, jeśli puszkowanie odbywa się na dużej wysokości.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane