Używanie świeżych składników jest jednym z kluczowych czynników, aby pizza smakowała dobrze. Niektóre składniki będą wymagały nieco więcej czasu na ugotowanie niż inne, dlatego ważne jest, aby wybierać je mądrze. Należy również unikać przeładowania pizzy zbyt dużą ilością dodatków. Dzięki temu skórka nie będzie chrupiąca.
Jedną rzeczą, którą możesz zrobić, aby pomóc ciastu szybciej się ugotować jest posmarowanie cienką warstwą oliwy z oliwek spodu blachy. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do blachy. Możesz również użyć mąki kukurydzianej, aby zapobiec przywieraniu.
Aby uzyskać pożądaną grubość ciasta, będziesz pracować z jedną kulą na raz. Użyj wałka, aby upewnić się, że uzyskasz równą podstawę. Powinieneś być w stanie zrobić okrągłą pizzę z podniesionym brzegiem na całym obwodzie. Możesz również użyć rąk, aby spłaszczyć ciasto.
Gotowanie pizzy może trwać dłużej, jeśli wybierzesz grubszy spód. Możesz również rozważyć wstępne pieczenie podstawy, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.
Do ciasta na pizzę powinieneś również użyć mąki uniwersalnej lub chlebowej. Mąka chlebowa ma wyższą zawartość glutenu niż mąka uniwersalna, a to pomaga nadać pizzy bardziej chrupiącą teksturę. Mąka pomoże również utrzymać ciasto w stanie zbyt wilgotnym. Aby uzyskać naprawdę gładkie ciasto, możesz przesiać mąkę. Pomoże to upewnić się, że mąka jest równomiernie wymieszana.
Wysoka temperatura jest również kluczem do przygotowania pizzy do perfekcji. Będziesz chciał utrzymać swój piekarnik w temperaturze od 450 do 500 stopni Fahrenheita. Pozwoli to na dokładne ugotowanie składników. Możesz również chcieć użyć kamienia lub metalowej blachy do pieczenia w piekarniku. Materiały te są skutecznymi przewodnikami ciepła i pomogą upiec Twoją pizzę do perfekcji.
Możesz również użyć maszyny do chleba, aby przygotować ciasto. Możesz wybrać zaprogramowany cykl wyrabiania ciasta lub po prostu wyrabiać ciasto w maszynie, aż osiągnie pożądaną grubość. Jeśli zdecydujesz się na wyrabianie ciasta w maszynie, będziesz musiał postępować zgodnie z jej instrukcjami. Jeśli zdecydujesz się na ręczne wyrabianie ciasta, będziesz musiał zagnieść je przez kilka minut przed dodaniem dodatków. Jeśli zagniesiesz ciasto w maszynie, wykonanie zadania zajmie około 20 minut.
Innym kluczem do zrobienia dobrej pizzy jest czas. Nie należy wyjmować pizzy z piekarnika zbyt wcześnie. Może to spowodować, że skórka będzie niedogotowana. Aby upewnić się, że pizza jest ugotowana do perfekcji, podstawa powinna znajdować się na niższej półce, co pozwoli na lepszą ekspozycję na ciepło. Pomoże to również zapobiec przypalaniu się dodatków. Jeśli nie masz kamiennej lub metalowej blachy do pieczenia, zawsze możesz użyć papieru pergaminowego do wyłożenia dna patelni. Dzięki temu załadunek i rozładunek patelni będzie znacznie łatwiejszy.
Podobne tematy