Jak zrobić golonkę w piwie

Aby zrobić golonkę w piwie, najprostszym sposobem jest jej pieczenie. Aby to zrobić, natrzyj golonkę czosnkiem, solą i kminkiem. Umieść golonkę na patelni, a następnie zalej ją ciemnym piwem. Piecz golonki przez trzy godziny lub do momentu, gdy będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na co najmniej godzinę. Można ją podawać w takiej postaci lub z warzywami.

Po zamarynowaniu przez noc, golonka powinna odpoczywać przez około godzinę, aby soki mięsne mogły się rozprowadzić. Do golonki nieodzowny jest niemiecki sos piwny. Sos piwny można przygotować w dzbanku, a następnie wykonać kilka kroków. W razie potrzeby można dodać zagęszczacz sosu na bazie skrobi kukurydzianej.

Przygotowując to danie, najlepiej wybrać piwo bursztynowe. Bursztynowe lagery są lżejsze niż ciemne piwo, ale nie przytłaczają pieczonej wieprzowiny. Niemieckie określenie „ciemne” to dunkel. Jest to ciemne piwo warzone z ciemnych, palonych słodów z delikatną nutą chmielową. Jego zawartość alkoholu wynosi od czterech do sześciu procent, dzięki czemu jest mniej gorzkie.

Niemcy uwielbiają golonkę i podają ją w ciemnym sosie piwnym. Golonka nie jest bardzo ładna do oglądania, ale jest klasycznym niemieckim daniem. Niezależnie od wyglądu, golonka w piwie łatwiej schodzi, gdy towarzyszy jej zimne niemieckie piwo. Dlatego koniecznie spróbuj jej choć raz. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, rozważ zrobienie golonki w piwie. Jest pyszna i na pewno ich ucieszy.

Mięsna część golonki nie jest szczególnie smacznym kawałkiem mięsa, ale zawiera dużo kolagenu i tkanki łącznej. Podczas powolnego pieczenia mięso nabiera wspaniałego smaku. Ponieważ trudno ją znaleźć w sklepie spożywczym, można użyć innej nazwy dla niej. Aby ułatwić jego znalezienie, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci go przygotować.

Kończyny wieprzowe nie są w rzeczywistości nogami świni. Zamiast tego, są one górną częścią nogi świni. Znane również jako golonki wieprzowe lub ham hocks, golonki są tradycyjnie przygotowywane i spożywane podczas chłodniejszych miesięcy zimowych w Polsce. Jak więc sprawić, by były smaczne? Będziesz zaskoczony rezultatami! A co najlepsze, nie będziesz miał problemu z przerobieniem ich na przepisy bezglutenowe i bez nabiału, o ile będziesz miał odpowiedni sprzęt.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane