Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak zrobić makowiec, to czytaj dalej. Istnieje kilka metod na przygotowanie tego smacznego przysmaku. Na początek zrób ciasto mieszając w misce miksera mąkę, cukier i masło. Następnie dodaj mleko i sok z cytryny. Następnie wmieszaj pozostałe suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą. Na koniec złóż skórkę z cytryny do ciasta. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 22-25 minut. Po zakończeniu, wyłącz piekarnik i pozwól ciastu ostygnąć na patelni.
Po złożeniu składników, zmiel mak za pomocą robota kuchennego. Robot kuchenny o małej mocy nie zmieli maku tak drobno jak blender o dużej mocy. To ciasto można zamrozić na okres do 2 miesięcy. Pamiętaj, aby dobrze je zawinąć i przechowywać w szczelnym pojemniku. Możesz użyć drobnej soli morskiej zamiast mąki uniwersalnej. Jeśli używasz soli jodowanej, zmniejsz ją o połowę. Organiczny cukier trzcinowy jest kolejną dobrą alternatywą.
Aby przygotować cytrynowy makowiec, będziesz potrzebować dwóch filiżanek mąki uniwersalnej, 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki soli. Następnie będziesz potrzebował filiżanki niesolonego masła i pół filiżanki oleju roślinnego. Następnie dodaj żółtka po jednym na raz, na przemian białe i żółte. Ubijaj ponownie, aż do uzyskania puszystej i kremowej masy. Na koniec dodać masę makową. Pokonaj mieszaninę, aż będzie gładka, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
Inną świetną metodą jest zmielenie maku, a następnie dodanie go na sucho do ciasta. Zmiękną one podczas pieczenia ciasta, więc pamiętaj o sprawdzeniu miary maku. Dla niektórych przepisów, można zastąpić niektóre lub wszystkie mąki z makiem. W przypadku niektórych przepisów, być może będziesz musiała namoczyć nasiona w gorącym mleku przez godzinę lub dwie, aby je zmiękczyć. Podczas gdy mak nie są ogromne w objętości w porównaniu do mąki, dodają wspaniały speckled wygląd do gotowego produktu.
Wtedy, ty potrzebujesz kremować masło z cukrem i makiem aż spieniony i gładki. Następnie dodajemy jajka po jednym na raz, dobrze ubijając pomiędzy kolejnymi dodatkami. Następnie dodajemy maślankę, sok z cytryny i mak, i mieszamy do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta, ponieważ sprawi to, że będzie ono twarde. Kiedy będzie gotowe, wyskrob ciasto na patelnię i piecz przez 20 minut.
Do upieczenia makowca potrzebne będą trzy 9-calowe tortownice. Najpierw przygotuj mleko i mak. Zmiksuj mieszankę do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj mak i mleko. Mieszaj aż do dobrego połączenia. Następnie dodaj mąkę. Za pomocą miksera elektrycznego mieszaj przez minutę. Zakończ, ubijając glazurę, aż będzie gładka. Kiedy ciasto jest gotowe, możesz je zjeść od razu lub przechowywać w lodówce.
Podobne tematy