Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z diyforum.pl
Aby stworzyć pyszny domowy dżem z płatków róż, musisz użyć różnych płatków. Możesz użyć wielu rodzajów, ale wszystkie będą miały inny smak. Aby uzyskać najlepszy dżem, wybierz cienkie i delikatne płatki. Sok z cytryny pomoże też dżemowi zastygnąć, zapobiegnie rozwojowi bakterii i rozjaśni kolor. Sok z cytryny jest najlepszy, gdy jest świeży, ale butelkowany sok z cytryny również będzie działał dobrze. Upewnij się, że zbierasz płatki bez użycia środków owadobójczych.
Pierwszym krokiem jest oczyszczenie płatków róży. Usuń wszelkie pestycydy lub inne substancje, które mogły się na nich znaleźć. Następnie posyp je cukrem i delikatnie rozgnieć. Gdy cukier zostanie już dokładnie wymieszany z płatkami, wymieszaj pektynę. Gdy dżem z płatków róż będzie gotowy, przykryj go folią spożywczą i przechowuj w lodówce. Ten dżem zachowa się przez miesiąc, jeśli będzie odpowiednio przechowywany.
Następnie dodaj do rondla mieszankę płatków róż i cukru i mieszaj, aż płatki róż będą całkowicie zanurzone. Należy często mieszać mieszaninę, aby zapobiec unoszeniu się płatków na wodzie. Kiedy syrop zgęstnieje, możesz go przelać do czystych, sterylnych słoików z dżemem. Dżemem można się delektować na kromce świeżego białego chleba lub na zwykłym jogurcie. Pyszny dżem z płatków róży to idealny dodatek do smacznego śniadania!
Aby zrobić dżem z płatków róży, potrzebujesz tylko trochę wody, cukru i płatków róży. Podgrzej składniki do stanu wrzenia, a następnie gotuj przez około 20 minut. Dodaj pektynę i mieszaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Gdy dżem będzie gotowy, użyj go do tostów, naleśników lub tostów francuskich. Możesz go również użyć jako dodatek do deserów, takich jak lody lub pudding ryżowy.
Jeśli masz dodatkowe płatki róż, zrób dżem z płatków róż na specjalną okazję. Stanowi ona pyszny prezent! Zawsze miło jest podarować bliskim domowe przetwory. Możesz sprezentować swój domowy dżem w ładnych słoikach z pięknymi, ręcznie wypisanymi etykietami, a nawet podarować je przyjaciołom i rodzinie. Aby znaleźć piękny słoik do konserwowania, odwiedź Wares of Knutsford. Te słoiki i etykiety są odpowiednie do dżemu z płatków róż.
Po przygotowaniu płatków róż, dokładnie je opłucz. Możesz użyć pektyny w proszku, jeśli masz ją pod ręką, ale najlepiej zrobić własną. Możesz kupić sproszkowaną pektynę online, lub kupić ją luzem w Amazon. Opakowanie pektyny Suregel zawiera sześć łyżeczek, co jest więcej niż wystarczające. Dżem z płatków róż może być przechowywany przez kilka miesięcy, jeśli będzie trzymany w lodówce.
Podobne tematy