Jak zrobić karkówkę w sosie

Jeśli chcesz uzyskać obfite i pyszne danie z wieprzowiny, co powiesz na gulasz z karkówki? Istnieją dwa sposoby na przygotowanie kości z karkówki. Możesz je ugotować, upiec lub poddusić w garnku z warzywami. Tak czy inaczej, takie kości karkówki przywołają wspomnienia z kuchni Twojej mamy. Poniżej przedstawiamy te dwie metody. Jeśli nie jesteś pewna, jak zrobić karkówkę w sosie, oto kilka prostych instrukcji, które warto wykonać.

Aby przygotować sos, musisz najpierw rozgrzać garnek. Najlepiej jeśli wybierzesz sos pomidorowy, który nie ma dodatku soli. Możesz również zastąpić bulion warzywny bulionem wołowym. Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się półprzezroczysta. Następnie dodaj czosnek i przyprawy, i gotuj aż do uzyskania aromatu. Po minucie dodaj do garnka wino, bulion i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze przez około minutę.

Aby przygotować karkówkę w sosie, umieść karkówkę w dużym garnku. Do garnka wlej wodę i pokruszone pomidory. Dodaj skórkę z sera, jeśli używasz. Następnie gotuj kości karkówki w garnku przez około 4 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Gdy będzie już gotowy, wyjmij kości karkówki i usuń tłuste części mięsa.

Po ugotowaniu kości karkówki wyjmij je z garnka i odrzuć płyn. Odłóż 1 filiżankę tego płynu, a resztę zarezerwuj na sos. W międzyczasie roztop dwie łyżki masła lub smaru do bekonu na dużej patelni na średnim ogniu. Wymieszaj 3 łyżki uniwersalnej mąki, ciągle mieszając. Dodaj pozostałą 1 filiżankę wody i gotuj, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

Gdy mięso jest ugotowane i kość odpada od kości, odrzuć kości szyi i zachowaj płyn do sosu. Następnie usuń kości karkówki z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Wyjąć kości, gdy będą już wystarczająco chłodne, aby można było się nimi posługiwać. Usuń mięso z kości i odrzuć wszystkie małe kości. Kiedy mięso będzie wystarczająco chłodne, wyjmij je z garnka i włóż z powrotem do garnka. Ważne jest, aby odcedzić małe kości i plątaninę przed dodaniem mięsa do garnka.

Podczas duszenia kości karkówki pamiętaj, że będą one wymagały dużo cierpliwości i czasu. Mięso to jest bogate w kolagen, a powolne gotowanie pozwoli na rozpad kolagenu i uczyni kości delikatnymi. Gdy kości będą już zrumienione, umieść je w dużym garnku. Dodaj cebulę i marchew, mieszaj przez około 30 sekund, oraz połowę przypraw. Rozgrzej garnek do temperatury 350 stopni Fahrenheita.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane