Jak zrobić kiszone pomidory

Jeśli chodzi o przyrządzanie marynowanych pomidorów, kluczem jest przygotowanie. Ten przepis wymaga przygotowania solanki z cukru i soli, a następnie pozostawienia jej do fermentacji w temperaturze pokojowej przez około 6 dni. Następnie przechowuje się je w lodówce. Możesz je jeść jako przekąskę, lub cieszyć się nimi na desce serów lub kanapce. Możesz je nawet wypić jako środek na kaca!

Aby zrobić marynowane pomidory, musisz najpierw zebrać zielone pomidory. Powodem, dla którego trwają one tak długo jest to, że zawierają solaninę, składnik, który zostaje zniszczony przez kwas mlekowy i sól. Możesz przyspieszyć proces, dodając do mieszanki ocet. Pamiętaj również, aby dobrze umyć warzywa i pomidory. Upewnij się, że pomidory nie są brązowe lub zepsute i mają mięsistą konsystencję. Pokrój czosnek cienko i umieść go w słoiku z pomidorami.

Możesz użyć szklanego słoika lub innych pojemników. Szklany słoik działa najlepiej, a pokrywka sprawi, że twoje pikle będą chronione przed powietrzem. W słoiku układaj na przemian pokrojone pomidory i cebulę. Zalej składniki płynną przyprawą. Przykryj słoik szczelnie pokrywką i przechowuj je w lodówce przez trzy tygodnie lub dłużej. Po tym czasie możesz cieszyć się kiszonymi pomidorami jeszcze przez wiele miesięcy. Kiszone pomidory możesz zrobić także z zielonymi pomidorami.

Wszystkie składniki możesz wykorzystać na smaczną przekąskę o każdej porze, także z resztek. Będziesz potrzebować tylko kilku minut wolnego czasu i kilku składników. Te marynowane pomidory są pyszne jako takie, ale możesz uczynić je bardziej smakowitymi, mieszając je z ziołami i przyprawami. Jeśli więc szukasz przekąski do zjedzenia z obiadem, kiszone pomidory są idealną przekąską.

Wybierz pomidory koktajlowe o gładkiej skórce, bez siniaków i skaz. Upewnij się, że są na odpowiednim poziomie dojrzałości do kiszenia. Powinny być również jędrne i wolne od głębokich pęknięć lub siniaków. Odrobina musztardy pomoże zamknąć ich smak, dzięki czemu nie będą kwaśne z upływem czasu. Kiszone pomidory mogą przetrwać około miesiąca w lodówce. Jeśli szukasz szybkiej, łatwej przekąski, ten przepis będzie pasował do rachunku.

Pomidory w plasterkach, z drugiej strony, mogą być zdrową i smaczną przekąską w sezonie zimowym. W przeciwieństwie do pomidorów w puszce, te domowe mają wysoki poziom smaku i często są bogatsze w smaku niż słoiki, które kupujesz. Są one świetne, gdy są sparowane z mięsnym daniem! Spróbuj więc samemu je zakonserwować i ciesz się przekąską w tym czasie! Tylko pamiętaj, aby najpierw wysterylizować pomidory.

Możesz również zdecydować się na kiszone pomidory w puszce, które fermentują w swoim własnym soku. W ten sposób możesz zaoszczędzić czas i pieniądze. Zamiast zbierać pomidory osobno, możesz po prostu dodać ocet do pomidorów w puszce. Wtedy będziesz miał gotową partię w dwadzieścia minut lub mniej. Alternatywnie, można użyć dojrzałych pomidorów do pikantnych pikli. Tak czy inaczej, będziesz miał smaczne pikle w krótkim czasie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane