Nauka robienia syropu z kiełków sosny to świetny sposób na uzyskanie niektórych korzyści zdrowotnych płynących z drzew świerkowych. Może być również wykorzystany jako pyszny i wyjątkowy świąteczny przysmak! Poniższe instrukcje poprowadzą Cię przez proces krok po kroku. Te instrukcje są łatwe do naśladowania i są również idealne dla początkujących kucharzy! Jeśli myślałeś o wypróbowaniu tego pysznego syropu, czytaj dalej!
Po pierwsze, zbierz swoje składniki. W zależności od rodzaju drzewa, możesz zbierać igły sosnowe przez cały rok. Igły daglezji i świerku są najlepsze do tego zadania. Najpierw posiekaj drobno igły sosnowe w robocie kuchennym i dodaj pół szklanki wody. Następnie wlej dwie łyżki syropu kukurydzianego i jedną łyżeczkę białego cukru. Niech ten syrop parzy przez dwie do trzech godzin. Po ostygnięciu, przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu. Podczas gdy osiąga temperaturę pokojową, trzymaj go potrząsając od czasu do czasu, aby uwolnić dwutlenek węgla.
Homemade syrop sosnowy jest pełen witamin i minerałów. Wysoka zawartość witaminy C i A czyni go cennym naturalnym suplementem zdrowia. Przyjmowanie łyżeczki syropu sosnowego dziennie może poprawić zdrowie kości i zapobiec osteoporozie. Syrop sosnowy pobudza również trawienie i może łagodzić bóle mięśni oraz kaszel związany z zapaleniem oskrzeli. Nikt jednak nie wie na pewno, ale jest to bezpieczna, naturalna poprawa zdrowia dla wielu osób.
Jednym z najważniejszych aspektów robienia syropu sosnowego jest świeżość składników. Trzeba starannie wybrać końcówki świerków. Można je zbierać z jasnego końca świerków i jodeł. Należy unikać starszych pędów, gdyż są one zbyt żywiczne, by dobrze smakować. Raz zebrany sok można przechowywać w lodówce od dwóch do czterech miesięcy. Syrop powinien być mieszany od czasu do czasu i przechowywany w chłodnym miejscu.
Przygotowanie syropu sosnowego to łatwy proces. Najpierw zagotuj filiżankę cukru w wodzie i namocz w niej igły sosnowe. Niech się moczy przez 30 minut, ale nie dłużej niż 24 godziny. Następnie przecedzić mieszaninę. Usuń pozostały osad i przechowuj w lodówce. Jeśli masz dodatkowe igły sosnowe, możesz zrobić trochę syropu gotując igły sosnowe z jedną filiżanką cukru. Po tym czasie wymieszaj mieszaninę za pomocą łyżki. Gotuj syrop przez minutę, a następnie odcedź go. Po odcedzeniu, pozwól mu ostygnąć przed schłodzeniem w lodówce. Będzie trwały przez około miesiąc.
Gdy pędy świerku są już gotowe, można je dodać do gotującego się syropu cukrowego. Gdy końcówki ostygną, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Pędy uwolnią własny syrop w ciągu 4 do 5 tygodni. Można je wtedy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do późniejszego wykorzystania. Kiedy już zrobisz swój syrop, wypróbuj go jako lek na kaszel. Jest doskonały na przeziębienie i kaszel!
Podobne tematy