Jak przyrządzić dojrzałą polędwiczkę wieprzową Przepis

Aby ugotować soczysty i delikatny schab, wykonaj poniższe kroki. Na początek przygotuj swoje składniki. Potrzebujesz 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj. Umieść pieczeń na półmisku do serwowania. W środek schabu włóż termometr z sondą do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 145 stopni Fahrenheita. Jeśli schab jest nadal różowy, podgrzej go ponownie do 160 stopni F.

Schab jest dużym, długim kawałkiem mięsa, który jest zwykle dużo bardziej delikatny i soczysty niż kotlety znalezione w polędwicy. Jest również bardziej tłusty i dlatego ma wyższą zawartość tłuszczu niż jego części schabowe. Schab jest świetnym kawałkiem mięsa dla diety low-carb, ketogenicznej i Whole30. Ten przepis czyni doskonałą kolację na każdą okazję i jest bardzo łatwy do wykonania.

Aby zrobić sos na patelni, połącz mąkę z wodą. Podgrzej 12-calową patelnię na średnio-wysokim ogniu. Użyj żeliwnej patelni dla najlepszych rezultatów. Osusz polędwiczki wieprzowe papierowymi ręcznikami przed umieszczeniem ich na patelni. Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Smażyć schab z obu stron, po około 2 minuty z każdej. Pozwól wieprzowinie odpocząć przez 5 minut przed krojeniem.

Sezonuj polędwicę wieprzową mieszanką pikantnych przypraw i ziół. Użyj pół łyżeczki lub mniej jednej przyprawy i łyżeczkę lub tak pieprzu cayenne. Nie używaj więcej niż trzy na raz. Pieprz cayenne jest silny, więc upewnij się, że najpierw wymieszasz go z innymi składnikami w misce. To pomoże rozproszyć przyprawę bardziej równomiernie.

Aby dodać dodatkowy smak, natrzyj schab mieszanką przypraw. Nacieranie czosnkiem i rozmarynem nada mięsu smak i karmelowy wygląd. Nada mu również mniej szary kolor. Pozwól mu odpocząć przed pokrojeniem. Pokrój go zbyt wcześnie, a soki uciekną. Następnie podaj z warzywnym boczkiem i jakimiś smacznymi bokami. Namocz mięso w sosie przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Przygotuj patelnię, rozgrzewając oliwę z oliwek na średnio-wysokiej temperaturze. Dodaj przyprawioną polędwicę wieprzową i dobrze ją dopraw. Dodaj szczyptę pieprzu cayenne i soli. Następnie dodaj czosnek i masło. Po tym czasie dobrze wymieszaj. Gdy schab będzie już obsmażony, polej pieczeń sosem. Schab piecz aż osiągnie temperaturę 145 stopni Fahrenheita. Następnie przełożyć mięso do sześcioczęściowego wolnowaru. Po tym jak wieprzowina odpocznie, wyjmij ją z piekarnika i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Pieczona polędwica wieprzowa wygląda elegancko na świątecznym stole, ale smakuje jeszcze lepiej. Chrupiąca zewnętrzna strona ustąpi miejsca soczystemu i delikatnemu wnętrzu. Jeśli lubisz smak balsamicznej i jabłkowej wieprzowiny, to jest to pyszna pieczeń. Dostarcza ona wystarczającą ilość białka dla każdego planu żywieniowego. Jeśli jest dobrze przyrządzona, można ją podawać z ziemniakami, szparagami i zieloną fasolką.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane