Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Naucz się, jak zrobić pyszne polędwiczki wieprzowe dzięki temu przepisowi. Polędwica wieprzowa jest jednym z najbardziej popularnych kawałków wieprzowiny w południowych Stanach Zjednoczonych. Niektóre przepisy wymagają, aby polędwiczki były zwęglone na zewnątrz i lekko różowe wewnątrz, jednak polędwiczki można bezpiecznie jeść w temperaturze wewnętrznej 145 stopni. Jest to idealna temperatura, aby wieprzowina była delikatna i soczysta.

Aby zrobić to danie, przygotuj żeliwną patelnię lub ciężką patelnię odporną na działanie piekarnika. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Dopraw wszystkie strony schabu solą i pieprzem. Umieść w piekarniku na dwadzieścia do dwudziestu minut. W międzyczasie przygotuj sos. Na innej patelni gotuj cebulę i czosnek, aż będą miękkie i złote. Polej sosem wieprzowinę, a następnie przenieś do piekarnika. Piecz wieprzowinę przez 15 do 20 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 155 stopni.

Po ugotowaniu wieprzowiny wyjmij ją z piekarnika i wyrzuć marynatę. Umieść polędwiczki wieprzowe na środku formy do pieczenia. Piecz przez czterdzieści do pięćdziesięciu minut. Przed pokrojeniem ostudź przez dziesięć minut. Jeśli chcesz, podaj z sosem musztardowym. Pozostawić na około pięć minut przed podaniem. Jeśli polędwica wieprzowa jest ugotowana, powinna zarejestrować co najmniej 145 stopni wewnętrznych.

Kremowy sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do tego doskonale ugotowanego schabu. Sos przygotowuje się w tej samej patelni, której użyłeś do ugotowania polędwiczki wieprzowej. Dodaj połowę, mąkę i bulion z kurczaka do patelni i podgrzej na średnim poziomie. Po roztopieniu się sera, wymieszaj ze szpinakiem i kawałkami pomidorów. Od czasu do czasu mieszaj sos, aby nie przywarł do mięsa.

Najpierw zamarynuj schab na noc. Dzięki temu nabierze on aromatu. Dodaj odrobinę octu lub octu balsamicznego. Następnie podgrzać sos przez około minutę. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć nadmiar płynu. Po ugotowaniu wieprzowiny, wyjąć polędwiczki z torby ziplock i osuszyć papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, usmaż ją na patelni lub na grillu. Ten krok jest opcjonalny.

Kluczem do pysznej polędwicy wieprzowej jest marynata. Marynata zawierająca oliwę z oliwek, czosnek, miodową musztardę Dijon, sól i mielony czarny pieprz sprawi, że polędwica wieprzowa stanie się nieodparta. Ten przepis otrzymał entuzjastyczne recenzje od społeczności Allrecipes i jest niezwykle łatwy do przygotowania. Marynata może być przygotowana w małej misce, plastikowej torbie wielokrotnego użytku lub dużej torbie typu Ziplock.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane