Oto jak zrobić sos śliwkowy do schabu. Możesz użyć dowolnego przepisu na sos śliwkowy lub poeksperymentować z własnym. Wystarczy zmiksować go w blenderze lub robocie kuchennym, a otrzymasz idealny sos do schabu. Następnie piecz schab w 425°F przez 30 do 45 minut, aż osiągnie temperaturę 145°F w najgrubszej części. Podawaj z dodatkowym sosem śliwkowym i delektuj się.
Dla wyjątkowo słodkiego i pikantnego dania, spróbuj zrobić ten sos. Ostry smak śliwek doskonale uzupełnia polędwicę wieprzową. Ten sos jest również doskonałym dodatkiem do stir-fry. Możesz nawet użyć resztek jako glazury do smażonego kurczaka. A jeśli masz jakieś resztki, użyj ich w stir-fries! I oczywiście, jeśli nie masz ochoty na gotowanie, zrób go z wyprzedzeniem.
Aby zrobić tradycyjny chiński sos śliwkowy, przygotuj małą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę śliwki, ocet balsamiczny i miód. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż osiągnie konsystencję gęstego sosu. Następnie możesz przełożyć go do słoików i przechowywać do wykorzystania w przyszłości. Taki sos śliwkowy sprawi, że wieprzowina będzie delikatna jeszcze przez 30 minut po zamarynowaniu jej sosem.
Aby przygotować sos śliwkowy, najpierw usuń skórkę i wydrąż śliwki. Pokrój je w plastry, a następnie polej wieprzowinę syropową mieszanką. Posypać solą. Pozwól wieprzowinie odpocząć przez 5 minut przed podaniem. Jeśli podajesz ten sos jako dodatek do dania, rozważ podanie kilku plasterków zielonej cebuli razem z mięsem. Jeśli chcesz, udekoruj świeżym tymiankiem i listkami mięty.
Wyśmienity schab w stylu azjatyckim może być podawany z gęstym, lepkim sosem śliwkowym. Ten sos dobrze paruje się z kotletami wieprzowymi, polędwicą wieprzową lub polędwicą. Kotlety wieprzowe gotują się szybciej niż inne mięsa, a jędrniejsze śliwki nadają sosowi bardziej cierpki smak. Postępuj zgodnie z kartą przepisu na dole tego postu, aby uzyskać pełną instrukcję. Jeśli masz problem z wykonaniem sosu, możesz wydrukować przepis i wykonać go w domu.
Jeśli zamierzasz podać ten sos ze swoim schabem, będziesz chciał się upewnić, że nie jest zbyt gęsty. Sos jest zrobiony ze śliwek, cukru i wina. Będziesz go gotować przez 10 minut, a następnie dodasz do niego schłodzone masło. Po ostudzeniu, będziesz gotowy do podania swojego dania! I nie musi to być wymyślny obiad, aby był pyszny!
Podobne tematy