Chipsy ziemniaczane to świetna przekąska, którą warto mieć pod ręką, a pieczone ziemniaki stanowią pyszną alternatywę dla smażonych. Chipsy ziemniaczane można przyrządzić ze skórką lub bez niej, ale tak czy inaczej, ważne jest, aby dokładnie wyszorować ziemniaki przed ich pokrojeniem. Im cieńsze plasterki, tym chipsy będą bardziej chrupiące. Grube plastry staną się bardziej miękkie i mięsiste.
Aby upiec chipsy, pokrój ziemniaki cienko za pomocą mandoliny lub robota kuchennego. Wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i parmezanem i zapiekaj. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć przed podaniem. Będą przechowywane przez kilka dni, a nawet dłużej. Ewentualnie, jeśli nie masz ochoty robić ich tego samego dnia, przechowuj je w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Jeśli po raz pierwszy robisz chipsy ziemniaczane, umieść je na najwyższym stojaku. Upewnij się, że sprawdzasz ziemniaki co około 15 minut. Nie otwieraj drzwi piekarnika zbyt często, ponieważ zmiękną. Pamiętaj, aby podawać chipsy natychmiast! Jeśli się nie spieszysz, zacznij piec wcześniej i uważnie obserwuj swoje chipsy! Jeśli chcesz zaserwować swojej rodzinie i przyjaciołom wspaniałą przekąskę, nie możesz się pomylić z tym łatwym przepisem.
Czy chcesz zaserwować swoje chipsy ziemniaczane jako dodatek lub przystawkę, są one wspaniałą przekąską lub zdrowym dodatkiem do posiłku. Są one również łatwe do przechowywania i nie staną się wilgotne, jeśli planujesz zrobić kilka partii. Użycie mandoliny pomoże ci cienko pokroić ziemniaki. Mandolina pokroi plastry ziemniaków bardziej równomiernie i jednolicie. Możesz również użyć ząbkowanego noża, aby równomiernie pokroić ziemniaki.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów, użyj odmiany ziemniaków, która ma wyższą zawartość skrobi. Wybierz jeden lub dwa, które są skrobiowe, takie jak Yukon gold lub russet ziemniaki. Możesz również spróbować użyć czosnku w proszku, papryki. Pamiętaj tylko, że zbyt duża ilość oleju spowoduje przypalenie frytek. Po zakończeniu gotowania ziemniaków, posyp je solą. Następnie piecz je, aż staną się złotobrązowe.
Aby zrobić cienkie chipsy, pokrój ziemniaki za pomocą krajalnicy mandolinowej. Mandolina krajalnica pochodzi z różnych załączników do wykonywania różnych rodzajów plastrów. Krajalnica mandoliny pochodzi z falistym ostrzem i tarką. Jeśli nie posiadasz krajalnicy mandolinowej, możesz zamiast niej użyć tarki pudełkowej. Następnie dodaj łyżeczkę soli i mieszaj ziemniaki, aż będą cienkie i chrupiące.
Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze i zrobić zdrowe chipsy ziemniaczane, spróbuj zrobić własne. W ten sposób możesz cieszyć się nimi, nie martwiąc się o wszystkie kalorie i olej. Dodatkowo, możesz dostosować je do smaku w dowolny sposób. Najlepsze jest to, że są one super łatwe do wykonania! Są również smaczne! Co więcej, są zdrowsze niż smażone chipsy i nie zrujnują Twojej diety! Tak więc, zrób w domu pyszne chipsy ziemniaczane!
Podobne tematy